[RO] Cum folosim povestea companiei în era Human to Human Marketing?
Oamenii care lucrează în marketing au astăzi provocări din ce în ce mai mari. Modul în care reacționează clienții e tot mai puțin previzibil, iar economia e volatilă. Una dintre cele mai mari provocări pentru ei este conexiunea cu clienții. Cum să atragă atenția și cum să mențină o relație pe termen lung cu consumatorii?
Hai să vedem cum s-a ajuns aici și cum s-a schimbat interacțiunea dintre brand-uri și consumatori, în ultimii ani.
Cândva, consumatorii aveau încredere în instituții
Ca ființe umane, avem o nevoie ancestrală de a ne conecta cu ceilalți. Atunci când stabilim conexiuni autentice, construim fundația pentru un lucru la care ținem foarte mult: încrederea.
În urmă cu aproape 40 de ani, oamenii aveau încredere în instituții, considerând că ele acționează cu eficacitate. Puneam valorare pe rolul pe care ele îl jucau în viața noastră și nu puneam la îndoială modul lor de acțiune. Între timp, încrederea noastră în sistemul de educație, în sistemul de sănătate și în mass-media s-a erodat constant. Nu mai considerăm că instituțiile sunt un simbol al puterii. Preocupările noastre sunt acum orientate către inovație, schimbare rapidă și către puterea din mâinile cetățenilor.
Cui acordăm azi încrederea noastră?
Faptul că ne-am pierdut încrederea în instituții, afectează în mare măsură și modul în care relaționăm cu brandurile. Nu le mai acordăm din start încrederea noastră, ci trebuie să o câștige. Iar pentru asta, e nevoie ca ele să își schimbe comunicarea. Să renunțe la practicile care le-au consacrat și să devină mai umane.
Ce ne influențează încrederea într-un brand?
Pentru noi, consumatorii de azi, nu e suficient doar să cumpărăm ceva. Noi vrem să aderăm la o cauză. De aici și nevoia ca brandurile să creeze conexiuni valoroase cu consumatorii lor.
Cum vad brandurile profilul consumatorilorInfographic
Brandurile care au înțeles că a fi uman este mai mult decât o strategie de marketing, au creat un model de afacere de tip colaborativ. Avem exemple ca: Google, YouTube, Wikipedia si Tripadvisor. Aceste companii nu și-au concentrat toate eforturile doar ca să ofere utilizatorilor o experiență pur funcțională cu produsele și serviciile lor. În egală măsură, ele au acordat atenție și modului în care brandul este perceput, dincolo de interacțiunile cu produsul și serviciile lor.
Succesul lor se datorează, pe de o parte, faptului că ele au răspuns oferind valoare prin serviciile și produsele lor. Pe de altă parte, ele au comunicat constant despre valorile lor. Au pus accentul pe reciprocitate, empatie, integritate și scop, lucuri care sunt o altă sursă de valoare care le diferențiază și le fac să crească în ochii consumatorilor, în plus față de calitatea produselor și serviciilor lor.
Povestea companiei și Experiența utilizatorului – un duo necesar
A face Human Marketing presupune să oferim clienților noștri atât o experiență, cât și o poveste. Un brand nu se mai poate repoziționa doar prin comunicate de presă și publicitate. Nu e suficient să afirmi că ești un brand uman. Presupune să ai o poveste autentică, pe care să o livrezi constant. Iar acest lucru necesită multă muncă.
Alexandra Cilliota este Marketing Manager si co-fondatoarea Stai Să-ți Povestesc. Preocupată să analizeze comunicarea sub toate formele ei, ea explorează cu precădere interacțiunile care au la bază puterea poveștilor.