[RO] 3 sfaturi despre cum să convingi audiența cu prezentarea ta
Primești o invitație prin care ești anunțat că vei vorbi în fața unei audiențe. Poate e prima ta prezentare în fața colegilor de birou sau chiar o prezentare la TEDx. În amble cazuri, apare aceeași nedumerire: Ce faci, de unde începi să îți pregătești prezentarea?
Deodată încep coșmarurile – S-ar putea să fii huiduit chiar din momentul în care urci pe scenă, vezi doar fețe plictisite și supărate în audiență, te bâlbâi constant și… și… și… se aud greieri în sală atunci când te adresezi publicului sau când ar trebui să primești aplauze.
Te trezești. Pfiu, a fost doar un coșmar! Însă începi să îți pui probleme – Ce le voi spune oamenilor? Ce vreau să le transmit? Cum să mă folosesc de această ocazie ca să îmi ajut business-ul să crească?
1. Identifică nevoile audienței
Astfel de ocazii au mai puțin de-a face cu tine și, de cele mai multe ori, au de-a face cu publicul. De ce vin oamenii la acel eveniment? Care sunt nevoile și preocupările lor? Ce anume le-ar fi lor de folos să afle acum, de la tine?
Pentru a putea avea un impact asupra audienței, trebuie să o cunoști. Să aduci oamenii de partea ta. În plus, dacă reușești să empatizezi cu problemele lor și să le oferi soluțiile necesare, cel mai probabil, oamenii vor apela la tine sau te vor promova mai departe către cei cu probleme similare.
2. Structurează-ți prezentarea
Care este cel mai eficient format de prezentare pe care îl ai la îndemână? Ce ar vrea să audă publicul, astfel încât prezentarea ta să aibă impact?
Publicul vrea să audă o poveste. E nevoie de o poveste (relatare) în care oamenii din sală să se regăsească, pentru că vorbește despre problemele lor și rezonează cu aspirațiile lor.
La baza oricărei povești este conflictul. Cu toții știm cât de des ne aflăm în situații de conflict – ducem o luptă permanentă cu sistemul, cu clienții și angajații noștri, cu șoferii din trafic sau cu așteptările celorlalți de la noi.
Aceste conflicte trebuie adresate și, dacă ceea ce facem noi reprezintă o soluție pentru ele, atunci vom avea o prezentare care va ține publicul în priză.
Odată ce ai ales povestea și ți-ai structurat prezentarea, pasul următor este…
3. Pune-ți în valoare prezentarea
Textul prezentării nu va face toată magia. E nevoie să îți implici în mod activ vocea și corpul, pe tot parcursul prezentării. Abordarea clasică – o mână care ține microfonul și cealaltă care stă la căldură în buzunar – denotă o lipsă de interes pentru audiență și o lipsă de profesionalism.
E nevoie să ne aliniem vocea și gesturile cu prezentarea și să le folosim în avantajul nostru. O voce moale, fără variații și pauze sau o atitudine arogantă și autoritară față de audiență, pot compromite iremedial prezentarea. Degeaba avem un discurs sau o poveste bine structurată, dacă livrarea ei nu este la înălțime.
Dacă știi un vorbitor la TEDx sau la Business Days, care crezi că are nevoie de aceste sfaturi, te rog distribuie-i acest articol. E timpul pentru o schimbare, iar schimbarea începe cu noi. Iar dacă vrei să aplici tehnicile de storytelling în prezentarea ta, credem că acest curs online te va ajuta în acest sens.
Sursă foto: pixabay
Alexandra Cilliota este Marketing Manager si co-fondatoarea Stai Să-ți Povestesc. Preocupată să analizeze comunicarea sub toate formele ei, ea explorează cu precădere interacțiunile care au la bază puterea poveștilor.
Tag:audiență, curs online, poveste, prezentare