[RO] De ce au liderii nevoie să comunice prin povești?
Bună, Raluca. Mulțumesc că ai acceptat invitația noastră de a realiza acest interviu. Cum te-ai descrie, pe scurt, celor care ne citesc ?
Asta mă duce cu gândul la primul exercițiu din training- Cine e Raluca în 5 minute, sub forma unei povești? Cred că prin tot ce întreprind și prin toate relațiile pe care mi le formez și pe care le țin aproape, de fapt încerc să transmit că vreau să sprijin oamenii să se dezvolte. Aș spune că fac următoarele lucruri: sunt co-fondator și membru foarte activ în Asociația Global Dignity, care își propune să promoveze conceptul de demnitate și a valorilor subsumate în rândul tinerilor cu vârste între 12-19 ani. Pentru noi, o viață demnă înseamnă ca fiecare să devină varianta sa cea mai bună. Credem cu tărie că demnitatea stă la baza tuturor acțiunilor noastre și că îi încurajăm pe tineri să descopere care le sunt valorile. În afară de asta, sunt HR Adviser la o companie de consultanță în management. Mă interesează mult să înțeleg ce-i motivează pe oameni, ce-i face pe ei să fie varianta lor cea mai bună. Și dacă pot să pun și umărul să ajungă acolo, e perfect. Tot în zona profesională, cochetez cu partea de coaching. Îmi doresc foarte mult să îi ajut pe cei care sunt într-o poziție de leadership să facă o treabă cât mai bună.
Cum a fost pentru tine relația ta cu poveștile și cum a evoluat ea?
Evident, poveștile au fost prezente în viața mea de la început, de mic copil. Cred că eu în general sunt mai atrasă de oamenii care au o poveste pentru lucrurile pe care le fac. Mi-a plăcut întotdeauna partea de context, mă interesează de ce-ul, care e zona de conflict, unde apare ea și mai ales care e partea de morală. Mi se pare că poveștile sunt calea cea mai bună să facilitezi o conexiune reală, autentică, între oameni. Mă interesează zona de povești, de storytelling pentru că vreau să ajung la oameni cu mesajul pe care îl am, într-un mod cât mai aproape de ce rezonează cu ei. Înainte să aflu de voi, am căutat mult despre storytelling pe google, citesc Decât o Revistă, urmăresc ce publică Cristi Lupșa la el pe facebook și citesc cu sete link-urile pe care le oferă.
Ce anume te-a adus la cursul Storytelling for Leaders? Aveai nevoie să construiești un anumit mesaj?
Nu aveam în minte un anumit mesaj, dar sunt un om curios din fire. Voiam să văd în ce mod se poate face un training pe zona de storytelling, cum poți în mod structurat să trezești în cineva știința de a fi un bun storyteller. Voiam să-mi iau instrumentele necesare să pot să creez acele povești în funcție de contextul în care sunt într-un anumit timp.
Cu ce așteptări ai venit la training? Mai era și altceva, dincolo de curiozitate?
Pentru mine contează mult să existe o ancoră academică, științifică în ceea ce învăț și am regăsit-o la voi. Mă mai interesa și să cunosc oameni care au același interes ca și mine. Voiam așadar să văd o fundamentare bună a conceptelor de care discutam, o modalitate cât mai interactivă și care să mă țină în priză prin care se transmite informația și cine sunt oamenii care sunt atrași de asta. Și așteptările au fost îndeplinite!
Cum a fost pentru tine experiența ca participant la training?
Mi-aduc aminte că am fost foarte entuziasmată imediat după și încă mai sunt și mi-am sunat câțiva prieteni ca să le povestesc și ca să le recomand să treacă și ei prin experiența asta. De altfel, am și scris pe blog despre voi. E clar că mi-a lăsat o impresie foarte bună. Mi-a plăcut faptul că am resimțit un nivel înalt de profesionalism. Mi s-a părut că fiecare exercițiu pe care îl făceam avea un sens, era acolo cu un scop. Am apreciat că am respectat timpul propus, pentru fiecare dintre etape (pauză, prânz, exerciții, timp de a reflecta). Toată interacțiunea cu celelalte persoane a fost una de calitate. Toți participanții erau interesați în mod autentic de subiect și își doreau să se descopere ca povestitori și să se dezvolte.
Ce ai aplicat din ceea ce ai învățat la training-ul Storytelling for Leaders?
În toate interacțiunile pe care le-am avut după, am încorporat o parte din ceea ce am învățat. Ce mi-a captat interesul au fost articolele și TED Talks despre vulnerabilitate pentru că mi-a plăcut mult ce-am aflat de la voi despre Brene Brown. Am folosit ideea din StoryCorps de a avea un dialog cu însemnătate cu oameni apropiați, cu care de multe ori intram într-o zonă de rutină. Rareori ai discuții de o asemenea profunzime cu oameni pe care îi vezi adesea, din familie sau prieteni. Și am avut cu câțiva dintre ei niște conversații emoționante despre valori, despre amintiri, despre ce apreciem unii la ceilalți, despre ce ne-ar plăcea să rămână din relația noastră.
Am mai folosit feedback-ul și poveștile celor de la curs despre ce li se întâmpla lor la birou. Mi s-a părut că am identificat în ceea ce ei au menționat situații familiare și în activitate mea profesională, dar pe care nu mi le închipuiam ca fiind problematice. Faptul că ei le-au menționat m-a făcut și pe mine să fiu mai atentă și să acționez.
De crezi că avem nevoie de povești, ieșind din zona profesională?
Cred că prin povești e calea cea mai rapidă de a te conecta cu celălalt. Și dacă ceea ce cauți este să te conectezi, să existe acel moment în timp în care pur și simplu rezonezi, ești pe aceeași lungime de undă cu cineva, mi se pare că prin povești e cel mai simplu mod să ajungi acolo. Pentru că oamenii au un mod natural, simplu, firesc de a se conecta la povești mai degrabă decât la lucuri, fapte spuse pur și simplu.
Cum vezi tu storytelling-ul aplicat în leadership?
Cred că pornește de la definiția pe care fiecare o are despre ce înseamnă să fii lider. Definiția mea pentru un lider – este un om care scoate ce e mai bun din ceilalți oameni, care le stârnește dorința să se dezvolte și le oferă cadrul propice pentru asta.. Și nu cred că poți să dezvolți pe cineva, dacă nu te dezvolți mai întâi pe tine. Și-atunci, dacă rolul e să dezvolți oameni, te gândești cum poți să faci asta. Cu forța? În nici un caz. Pe bază de încredere, fiind un exemplu pentru ei și încercând să-i inspiri? Așa cred că da. Și-atunci ajungem la partea de încredere și de cum inspiri pe cineva. Și mi se pare că pentru oricare din cele două, la bază trebuie să stea o conexiune autentică, reală, între doi oameni. Și ca să ajungi la acea conexiune, îți trebuie partea aceasta de storytelling. Cred că ăsta e modul firesc în care se leagă leadership-ul de storytelling. Și la fel văd cum storytelling-ul se poate lega de multe alte concepte. Pentru că o conexiune reală, autentică între doi oameni e baza multor lucruri frumoase care se pot întâmpla. Voi aveți deja training-urile de Storytelling în Leadership, în Marketing și în Public Speaking, care acoperă deja unele dintre zonele unde conexiunile contează. Aș vedea posibile și traininguri de Storytelling în mai multe arii funcționale într-o firmă (în resurse umane, în finanțe), dar și în zona personală, în relații de familie, de prietenie.
Aș vrea să transmit celor care nu vă cunosc în totalitate că merită să vă dea un vot de încredere pentru oricare din activitățile pe care le faceți în zona de storytelling. Încet, încet o să afle și de celelalte evenimente (cum sunt întâlnirile comunității, unele de exersat abilități de storytelling, altele pur și simplu de urmărit un film cu o poveste puternică în spate) și o să le folosească, într-un fel sau altul, măcar ca un catalizator de idei. Și inevitabil vor fi mai îmbogățiți spiritual după o experiență cu voi. Mie îmi face plăcere să răsfoiesc manualul primit la trainig și am sentimentul că, de fiecare dată când îl citesc, mi se mai generează o idee, mai fac o conexiune între ce am scris acolo și ce s-a întâmplat între timp.
Alexandra Cilliota este Marketing Manager si co-fondatoarea firmei de training Stai Să-ți Povestesc. Alexandra scrie despre puterea poveștilor de a crea conexiuni autentice și o mai bună comunicare între oameni, comunități și organizații.