[RO] Povești incluse în prezentările business: ce beneficii îți aduc?
O prezentare devine captivantă atunci când creăm o punte de legătură cu oamenii care ne ascultă, pentru ca mesajul nostru să fie mai ușor de înțeles. Pentru asta, e nevoie să folosim umorul, să fim expresivi și să implicăm publicul pe tot parcursul prezentării. Cu alte cuvinte, e recomandat să apelăm mereu la ajutorul de nădejde: să spunem o poveste.
Cu toții resimțim uneori teamă, ne e greu să luăm decizii și ne confruntăm cu un proces de schimbare. Dar am fost învățați încă din școală că nu ar trebui să comunicăm despre emoțiile noastre. În business, ne-am obișnuit cu ideea că ”cifrele nu mint”, în timp ce relatările personale nu își au locul. Ți se pare că sună cunoscut?
Majoritatea oamenilor nu povestesc despre situațiile cu care s-au confruntat și din care pot transmite mai departe lecții valoroase din profesia lor. Iată câteva motive pentru care ar trebui să folosim mai des în viața noastră profesională povești valoroase din experiență:
Poveștile din business ajută oamenii în procesul schimbării
Schimbarea este un aspect din viața noastră pe care nu îl putem evita. Indiferent dacă schimbarea este în bine sau în rău, ea generează un disconfort în mediul nostru de lucru, pentru că avem tendința să percepem un lucru necunoscut ca fiind unul rău. Atunci când intervine schimbarea, o poveste ajută oamenii să înțeleagă că ea nu reprezintă întotdeauna o pierdere.
Povestea va răspunde multor întrebări pe care oamenii le au, dar pe care nu îndrăznesc întotdeauna să le formuleze cu voce tare: De ce? De ce noi? De ce acum? Ea va calma spiritele, reducând teama, nesiguranța și furia și îi va ajuta să vadă lucrurile în perspectivă. Atunci când spui o astfel de poveste, nu te limita să prezinți doar faptele. Întreabă-te Ce i-ar ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine schimbarea? Cum pot pune accentul pe efectele ei benefice, fără a evita să vorbesc și despre consecințele negative?
Poveștile din business fac lucrurile simple
La Stai Să-ți Povestesc, nu suntem fani ai prezentărilor power point, oricât de interactive ar fi ele. Le folosim acolo unde e cazul, dar am învățat că oamenii își pierd interesul, atunci când au de urmărit o selecție de slide-uri cu informații. În viața noastră modernă, ne-am obișnuit să lucrăm zi de zi cu cifre, tabele și statistici. Poate că uneori ne sunt la îndemână, mai ales când avem puțin timp la dispoziție să ne pregătim prezentarea. Cu toate astea, oamenii nu vor reține acele cifre, în orice caz, nu pe termen lung. E de preferat să folosim o poveste, în care să le explicăm cifrele și de ce sunt ele importante. Care e povestea din spate, cum s-a ajuns la ele și care sunt previziunile de viitor? Cum ar trebui să ne simțim, luând în calcul aceste lucruri?
Poveștile din business implică activ audiența
Imaginile vizuale ne ajută să reținem mai bine ideile, fac mai ușor procesul de învățare și înțelegerea unui subiect. Dacă reușești să creezi imagini vizuale prin povestea de business pe care o spui, să aduci la viață amintiri și sentimentele ce vin odată cu ele, impactul poveștii tale va fi mult mai mare. Oamenii vor simți ce ai simțit și tu: entuziasmul atunci când ai fondat afacerea sau neliniștea în momentele de criză. Ei vor empatiza cu tine și vor aprecia sincertatea și deschiderea ta.
Mai mult, oamenii din audiență vor aprecia că nu le oferi o ”poveste de marketing”, cosmetizată, în care să ai doar cuvinte de laudă despre afacerea ta. Ei vor să afle care au fost provocările tale reale și să le oferi un conținut care să le capteze atenția pe tot parcursul prezentării.
Data viitoare când ai de ținut un discurs sau o prezentare business, amintește-ți de beneficiile pe care le are folosirea unei povești. Cu puțin exercițiu, vei vedea diferența în feedback-ul primit la finalul prezentării.
Sursă foto: pixabay
Alexandra Cilliota este Marketing Manager si co-fondatoarea Stai Să-ți Povestesc. Preocupată să analizeze comunicarea sub toate formele ei, ea explorează cu precădere interacțiunile care au la bază puterea poveștilor.